Στις παρούσες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας υπό τον COVID-19 η κατάσταση στην ασφάλιση πιστώσεων περιπλέκεται τόσο για τις ανασφάλιστες όσο και για τις ασφαλισμένες επιχειρήσεις.
Στις ανανεώσεις συμβολαίων ζητείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες υψηλότερο κόστος ασφάλισης και χαμηλότερα όρια κάλυψης.
Στις ήδη υπάρχουσες συμβάσεις πιστώσεων χρειάζεται σήμερα πολύ περισσότερη διαχείριση στα όρια πίστωσης, στις δηλώσεις παρατάσεων καθώς και στη δήλωση των ζημιών.
Τα όρια πίστωσης παγκοσμίως βρίσκονται σε μεγάλες διακυμάνσεις για πολλούς λόγους. Όντας οι επιχειρήσεις κλειστές για κάποια χρονικά διαστήματα, παρατηρείται παγκοσμίως ύφεση και στην προσφορά και στη ζήτηση. Στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση στους τζίρους των super market και στις φαρμακοβιομηχανίες και ύφεση σε χημικά, πλαστικά, καύσιμα, είδη ένδυσης, ξενοδοχειακές υπηρεσίες, μεταφορές. Στο εξωτερικό σε όσες χώρες έχει επιβληθεί καραντίνα παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα. Στις αναδυόμενες αγορές υπάρχει επιπλέον ο κίνδυνος υποτίμησης των νομισμάτων τους από 10-25% μέσα στο τελευταίο τρίμηνο.
Τα αιτήματα για νέα όρια πίστωσης είναι αυξημένα και παρατηρείται μεγάλη ανάγκη εξεύρεσης νέων αγοραστών για να διευρυνθεί η πελατειακή βάση των ασφαλισμένων.
Υπάρχουν ωστόσο και αρκετές μειώσεις ορίων πίστωσης όταν παρατηρείται μεγάλη συσσώρευση οφειλών λόγω των τρεχουσών παρατάσεων πληρωμής. Οι μειώσεις αφορούν κυρίως εταιρείες στις αερομεταφορές, στα ξενοδοχεία και σε όλο τον κλάδο των HORECA. Θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσήλωση σε επαναξιολόγηση ορίων πίστωσης μόλις αρχίσουν να πληρώνονται οι επιταγές των προστατευμένων επιχειρήσεων, ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες πιστώσεων βλέπουν αύξηση του DSO και αύξηση των ρίσκων που αναλαμβάνουν οι πιστωτές. Έχουν ανακοινώσει ότι θα παρατείνουν αυτόματα τους χρόνους πίστωσης των συμβολαίων τους για να διευκολύνουν την υποχρεωτική από το νόμο προστασία. Στην Ελλάδα η ρύθμιση έγινε αρχικά για 75 μέρες. Μία επιταγή που έληγε στις 30/4/2020 πήρε αυτόματα παράταση πληρωμής στις 15/7/2020. Αυτό παρατάθηκε εκ νέου έως και σήμερα Φεβρουάριο του 2021. Χρειάζεται όμως η γνωστοποίηση προς τις ασφαλιστικές εταιρίες των παρατάσεων αυτών για να διατηρηθούν τα δικαιώματα αποζημίωσης, σε περίπτωση μη πληρωμής στη νέα ημερομηνία – όποτε και αν είναι αυτή.
Παρ’ όλη την κρατική μέριμνα, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι το ύψος των προς αποζημίωση περιπτώσεων θα διπλασιαστεί και σε αριθμό ζημιών και σε ποσά. Ήδη σε χώρες που οι χρόνοι πίστωσης μεταξύ των συναλλασσόμενων είναι 30-60 μέρες, παρατηρείται αύξηση των δηλώσεων ζημιών στο διπλάσιο. Αυτό είναι ενδεικτικό και για την ελληνική αγορά όταν θα λήξουν οι χρόνοι πίστωσης των 120, 150 και 180 ημερών που έχουν τα ελληνικά συμβόλαια πιστώσεων.
Η εκτίμησή μας για την Ελλάδα είναι ότι δεν θα έχουμε διπλασιασμό των ζημιών αλλά σίγουρα σημαντική αύξησή τους και ότι η κατάσταση θα έχει πιο φανερές επιπτώσεις κατά το δεύτερο μισό του 2021.
Σε άλλες χώρες, όπως Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό οι δηλώσεις ζημιών πιστώσεων να είναι πολύ περισσότερες.
Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουν πληθύνει τα περιστατικά fraud και υπάρχουν πολλές καταγγελίες για ψευδή αιτήματα παραγγελιών που δεν καταλήγουν στον αγοραστή που ερευνήσαμε αλλά στα χέρια απατεώνων. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσέχουν με ποιους συναλλάσσονται, ιδιαίτερα εάν είναι νέες εμπορικές σχέσεις.
Κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ η ύπαρξη ενός εξειδικευμένου broker για την διαχείριση των κινδύνων και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τις ασφαλίσεις πιστώσεων.