Διαμόρφωση της αγοράς στην ασφάλιση πιστώσεων εν μέσω Covid

Διαμόρφωση της αγοράς στην ασφάλιση πιστώσεων εν μέσω Covid

Δημοσίευσε: 11/25/2021
Με:
Ετικέτες:

Στις παρούσες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας υπό τον COVID-19 η κατάσταση στην ασφάλιση πιστώσεων περιπλέκεται τόσο για τις ανασφάλιστες όσο και για τις   ασφαλισμένες επιχειρήσεις.

Στις ανανεώσεις συμβολαίων οι ασφαλιστικές εταιρείες εξετάζουν τις ζημιές του κλάδου και του συγκεκριμένου συμβολαίου και αναλόγως τοποθετούνται είτε με  υψηλότερο κόστος ασφάλισης και διαφοροποιημένα όρια κάλυψης.

Στις ήδη υπάρχουσες συμβάσεις πιστώσεων χρειάζεται σήμερα πολύ περισσότερη διαχείριση στα όρια πίστωσης, στις δηλώσεις παρατάσεων καθώς και στη δήλωση των ζημιών. 

Τα όρια πίστωσης παγκοσμίως βρίσκονται σε μεγάλες διακυμάνσεις για πολλούς λόγους. Όντας οι επιχειρήσεις κλειστές για κάποια χρονικά διαστήματα, παρατηρείται παγκοσμίως ύφεση και στην προσφορά και στη ζήτηση.  Με την αύξηση των πρώτων υλών, τα ρίσκα αυξάνονται και η ρευστότητα των επιχειρήσεων μειώνεται καθώς χρειάζονται χρήματα τόσο για την αγορά πρώτων υλών σε αυξημένες τιμές όσο και για τη διάθεση των προϊόντων στους πελάτες τους. Πολλές φορές η αγορά των προϊόντων ζητείται τοις μετρητοίς λόγω της αυξημένης ζήτησης και της έλλειψης πολλών προϊόντων. Η διάθεση των προϊόντων γίνεται επί πιστώσει και έτσι δημιουργείται ανάγκη για μεγαλύτερα κεφάλαια κίνησης. Στο εξωτερικό σε όσες χώρες έχει επιβληθεί καραντίνα παρατηρούνται ανάλογα φαινόμενα. Στις αναδυόμενες αγορές υπάρχει επιπλέον ο κίνδυνος υποτίμησης των νομισμάτων τους που φαίνεται ότι δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων. 

Τα αιτήματα για νέα όρια πίστωσης είναι αυξημένα και παρατηρείται μεγάλη ανάγκη εξεύρεσης νέων αγοραστών για να διευρυνθεί η πελατειακή βάση των ασφαλισμένων. 

Άρχισε να παρατηρείται μεγάλη συσσώρευση οφειλών λόγω των τρεχουσών αναγκών και αυτό οδηγεί στην ανάγκη να υπάρχει μεγάλη προσήλωση σε επαναξιολόγηση ορίων πίστωσης μόλις αρχίσουν να πληρώνονται οι επιταγές των προστατευμένων επιχειρήσεων, ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. 

Οι ασφαλιστικές εταιρείες πιστώσεων βλέπουν αιτήματα για αύξηση των ορίων και αύξηση των ρίσκων που αναλαμβάνουν οι πιστωτές. Χρειάζεται αυξημένη προσοχή καθώς το κόστος των πρώτων υλών και το κόστος της ενέργειας έχει εκτοξευθεί. 

Παρ’ όλη την κρατική μέριμνα, διαφαίνεται ότι θα εμφανιστούν νέες επισφάλειες λόγω των αυξημένων ρίσκων που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις. 

Η εκτίμησή μας για την Ελλάδα είναι ότι δεν θα έχουμε διπλασιασμό των ζημιών αλλά σίγουρα σημαντική αύξησή τους και ότι  η κατάσταση θα έχει επιπτώσεις και κατά τη διάρκεια του 2022.

Σε άλλες χώρες, όπως Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό οι δηλώσεις ζημιών πιστώσεων να είναι πολύ περισσότερες.

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφέρουμε και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις εύρωστες επιχειρήσεις. Όταν μία επιχείρηση έχει ευρωστία και κεφάλαιο κίνησης αυτή τη στιγμή, μπορεί να αγοράζει μετρητοίς σε καλές τιμές και να αυξήσει το πελατολόγιό της με γεωμετρική πρόοδο. Μπορεί να χορηγήσει πιστώσεις σε νέους αγοραστές και να αποκομίσει μεγαλύτερο τζίρο και κέρδη. Αλλάζει ο χάρτης των συνεργασιών και των σχέσεων μεταξύ προμηθευτών και αγοραστών. Και σε αυτό το σημείο η ασφάλιση πιστώσεων και η πληροφορία είναι πολύτιμοι αρωγοί.


Περισσότερα άρθρα

Δημοσίευσε: 11/25/2021 • Με:

Διαμόρφωση της αγοράς στην ασφάλιση πιστώσεων εν μέσω Covid

Στις παρούσες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας υπό τον COVID-19 η κατάσταση στην ασφάλιση πιστώσεων περιπλέκεται τόσο για τις ανασφάλιστες όσο και για τις ασφαλισμένες επιχειρήσεις.
Διαβάστε περισσότερα
Δημοσίευσε: 02/21/2021 • Με:

Η ασφάλιση πιστώσεων στην περίοδο του COVID

Στις παρούσες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας υπό τον COVID-19 η κατάσταση στην ασφάλιση πιστώσεων περιπλέκεται τόσο για τις ανασφάλιστες όσο και για τις ασφαλισμένες επιχειρήσεις.
Διαβάστε περισσότερα
Δημοσίευσε: 10/23/2019 • Με:

ICBA – ΣΥΝΔΕΡΙΟ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019

Η ICBA έχει τώρα νέα γραφεία στην Σιγκαπούρη.
Διαβάστε περισσότερα

Είπαν για μας

Επικοινωνήστε μαζί μας

ΑΘΗΝΑ: Αμαρυσίας Αρτέμιδος 4, 15124, Μαρούσι Τηλ: +30 2106109921 +30 2106180786
Φαξ: +30 2106109922

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γ. Παπανδρέου 1, 54645 Τηλ: +30 2310860910, +30 2310869391
Φαξ: +30 2310869390